Wil jij de luchtkwaliteit in je woning graag optimaliseren? Wil je voorkomen dat je lichamelijke klachten krijgt door een ongezond binnenklimaat? Zorg er dan voor dat jouw woning goed wordt geventileerd. Het regelmatig openen van een raam is hierin belangrijk. Echter is  voor een écht gezond binnenklimaat een ventilatiesysteem onmisbaar. Neem daarom een kijkje in het aanbod ventilatiesystemen en kies voor een ventilatiesysteem dat het beste bij jouw woning past.

Mechanisch ventilatiesysteem aanschaffen

Er zijn verschillende ventilatiesystemen verkrijgbaar die jouw woning van verse lucht kunnen voorzien. Voor welk systeem je het beste kunt kiezen, valt zo niet te zeggen. Het hangt af van jouw woning én van je persoonlijke voorkeuren. In Nederland is het zo dat de meeste mensen gebruikmaken van mechanische ventilatie. Dit ventilatiesysteem wordt ook wel ventilatiesysteem C genoemd. Bij deze manier van ventileren wordt de vervuilde lucht via mechanische ventilatiekanalen afgezogen. De aanvoer van schone lucht geschiedt via ventilatieroosters door de gehele woning. Je kunt dit ventilatiesysteem daarom ook wel als een combinatie van natuurlijk- en mechanisch ventileren zien. Het betreft een effectieve ventilatiemethode dat al veel woningen van een gezond binnenklimaat heeft voorzien.

Duurzaam je woning ventileren

Mechanisch ventileren is slechts een voorbeeld van de mogelijke opties als het gaat om ventilatiesystemen. Het is een ventilatiesysteem dat de laatste jaren populair was in Nederland, maar er zijn nog meer ventilatiesystemen waar je voor kunt kiezen. Een van deze systemen betreft de balansventilatie, wat ook wel  een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt genoemd, oftewel een WTW-systeem. De populariteit van dit systeem neemt alsmaar verder toe en dat is niet zonder reden. Het is een effectief ventilatiesysteem dat de lucht zeer goed kan reinigen en  deze luchtreiniging geschiedt bovendien op een hele duurzame manier. De warmte van de vervuilde lucht wordt namelijk gebruikt voor de opwarming van de schone koele lucht. Er gaat zo bijna geen energie verloren waardoor het een hele duurzame ventilatiemethode is. 

Belang van een goed ventilatiesysteem

Men legt doorgaans vooral de focus op het isoleren van een woning en de vraag:‘Waar kan er winst behaald worden qua isolatie’ wordt vaak gesteld. Men wil op die manier op de maandelijkse energierekening besparen, wat begrijpelijk is, en dankzij de innovatieve isolatievormen is het ook mogelijk. Toch is het belangrijk om niet te vergeten dat goede isolatie en goede ventilatie elkaar goed kunnen aanvullen. Wanneer een pand goed geïsoleerd is, gaat er nauwelijks warmte verloren. Dit is plezierig, maar het betekent ook dat de vervuilde lucht blijft hangen. En dat is met het oog op de luchtkwaliteit binnen niet goed. Voorzie jouw woning daarom altijd van een goed en passend ventilatiesysteem.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen