Je hebt net een nieuw huis gekocht en bent aan het nadenken over de inrichting. Je ziet vele mooie meubelen en inrichtingsmogelijkheden, maar wilt ook graag een beetje milieuvriendelijk zijn met de inrichting. Er zijn meerdere mogelijkheden om je huis milieuvriendelijk in te richten. Hier worden een aantal tips gegeven om je daarmee te helpen. 

Duurzame apparaten 

Bij het inrichten van je huis kan je ervoor kiezen om duurzame apparaten te kopen. Je moet dan denken aan een duurzame wasdroger en wasmachine of een duurzame vaatwasser. Als je een duurzaam apparaat wilt kopen moet je kijken naar het energielabel van dit apparaat. Kies voor een apparaat met een groen energielabel, het liefste donkergroen (A+++). Verder kan je ook een duurzame oven of magnetron kopen. Daarna moet je ook opzoeken hoe je je apparaat slim kan gebruiken waardoor je minder energie gebruikt.

Tweedehands is de nieuwe mode 

Als je je huis duurzaam wilt inrichten moet je gaan zoeken naar tweedehands meubels. Door producten een tweede leven te geven verleng je namelijk hun levensduur. Zo hoeven producten niet nieuw gemaakt te worden. Dit zorgt ervoor dat je grondstoffen, energie en afval bespaart. Zo kan je een tweedehands bank kopen of misschien wel gebruikt kantoormeubilair. In principe kan tweedehands meubilair eruit zien als gloednieuw. Je kan altijd een laagje verf over het meubilair doen zodat het niet opvalt dat het tweedehands is. Tweedehands bureaus hebben af en toe een paar gebruikerskrasjes. 

Groene energie

De meest efficiënte manier om je huis milieuvriendelijk in te richten is door groene energie in huis te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren op je dak. Het aanschaffen van zonnepanelen zal een grote investering zijn, maar op de lange termijn ben je voordeliger uit. Verder kan je het beste door je hele huis LED-lampen plaatsen. Deze zijn namelijk extreem energiezuinig en gaan lang mee. LED-lampen zijn ook nog eens beter voor je portemonnee. 

Verantwoordelijke verf

Je zal er misschien niet meteen bij stil staan, maar er bestaat zoiets als duurzame verf. Duurzame verf is minder belastend voor het milieu omdat het minder belastende componenten bevat. Verf op terpentine basis is bijvoorbeeld veel vervuilender voor het milieu. Gewone verf is ook nog eens slechter voor de menselijke gezondheid. 

Afval scheiden

Als je duurzaam wilt leven kan je het beste afval scheiden. Dan ontlast je namelijk het milieu. Richt je huis dus zo in dat afval makkelijk te scheiden is. Plaats bijvoorbeeld in je keuken meerdere afvalbakken voor verschillende soorten afval. Dit zorgt voor efficiëntie. 

Richt jouw huis duurzaam in met bovenstaande tips zodat jij je steentje bij kan dragen aan een beter milieu. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen