Wanneer het bewegen wat lastiger gaat, merk je dat bepaalde dingen in het huis opeens ook niet meer zo gemakkelijk gaan als vroeger. Dat brengt niet alleen ongemak, maar vaak ook gevaarlijke situaties met zich mee. Dingen die je voorheen zonder na te denken, en zonder gevaar te lopen, deed, worden nu opeens een risico. Wanneer je minder stabiel op je benen staat of niet meer de kracht of snelheid hebt om onverwachte zaken op te vangen, loop je ongemerkt een stuk meer risico dan voorheen. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je in je huis aan kunt (laten) passen, of veranderingen die je in je gewoontes door kunt voeren, om deze risico’s zo klein mogelijk te houden.

Begin eens met de trap

Een onderdeel van het huis waar we als bewegen nog vanzelf gaat nauwelijks stil bij staan, is de trap. Dat verandert echter al snel als bewegen moeilijker gaat. Vaak is de trap het eerste ‘obstakel’ dat we in ons eigen huis tegen gaan komen. Er is zowel kracht als souplesse voor nodig om trede voor trede naar boven of beneden te gaan, zaken die allebei afnemen naarmate de jaren vorderen. Daarnaast zit ook juist op de trap een ongeluk in een klein hoekje. Een simpele misstap hoeft als je met beide beden op de grond staat geen grote gevolgen te hebben. Sta je echter op de trap en mis je een trede, dan is een val vaak onafwendbaar, met alle gevolgen van dien.

Trapliften zijn, juist omdat we de trap zo vaak gebruiken, dan ook een populaire en makkelijke oplossing om de gevaren van de trap weg te nemen. Je laat er eentje plaatsen op het moment dat de trap lastiger te gebruiken raakt, en je er niet meer met een prettig gevoel op staat. Een traplift wordt snel en makkelijk op de bestaande trap geplaatst, zodat deze ook gewoon behouden blijft. Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden: https://handicare-trapliften.nl/.

Een veilige badkamer

Een ander probleem waar veel mensen tegenaan lopen, is de badkamer. Deze wordt snel onveiliger, omdat we hier te maken hebben met vocht, en dus gladde vloeren en muren. Daardoor sta je direct al minder stabiel en is de kans op ongelukken groter, zeker wanneer het bewegen lastiger gaat. De ingrepen die je hier kunt laten doen om de risico’s te verkleinen zijn divers. Handgrepen langs de muren plaatsen is een goed idee, zo kun je je altijd ergens aan vasthouden. De badkuip vervangen door een douchecabine is ook een populaire manier om de badkamer veiliger te maken. Zo ben je van de hoge opstap en dat gladde bad af tijdens het douchen, een hele geruststelling.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen