We kunnen niet zonder energie, maar besparen op energie is wél nodig. Zeker met de vooruitzichten en de energietransitie die ons te wachten staat. Overgaan op duurzame energie is een goede stap, maar om alles wat we nu verbruiken duurzaam op te wekken moet er nog wel wat gebeuren. Besparen dus! En als je maatregelen treft om energie te besparen, is het wel zo fijn als je ziet wat het effect is. Dit kan met een slimme meter.

De vele vormen van energie

Energie is een ongrijpbaar goed. Je ziet het niet, maar we hebben het op verschillende vlakken nodig om te kunnen leven in de huidige maatschappij. Als je het hebt over energie in huis, gaat het over dat wat je gebruikt om te verwarmen, of bijvoorbeeld een stroomtoevoer naar apparaten. De meest goedkope energie maakt plaats voor duurzame energie. En hoe ga je daar nu het meest zuinig mee om?

Slimme meter voor energiebesparing

We kennen de meeste open deuren natuurlijk wel: niet te hoog stoken, niet te lang douchen, geen apparaten op stand by laten staan. Al deze kleine maatregelen zullen ongetwijfeld leiden tot een lager energieverbruik. Maar hoe meet je dat nu zelf, voordat je bij de eindafrekening voor verrassingen komt te staan? Er worden steeds vaker slimme energiemeters in huis geplaatst. Door hier dongel aan te hangen die het verbruik uitleest, kan je bekijken wat het actuele verbruik is.  

Nauwkeurig bijhouden

Normaal gesproken geef je zelf de energiestand door aan de netbeheerder. Op die manier wordt er een rekening gemaakt voor alles wat je verbruikt hebt. Bij een slimme meter hoeft dat niet meer, de meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Daarnaast kun je dus een stuk nauwkeuriger aflezen hoe het ervoor staat met je energieverbruik. Zo zie je of je gas of elektriciteitsverbruik hoger is, heb je inzicht in de kosten en kun je gericht bijsturen als het nodig is. Op deze manier weet je altijd hoeveel je ongeveer kwijt bent aan energie.

Inzicht en besparen

Maandelijks krijg je van de energieleverancier een overzicht van je verbruik. Op deze manier kun je precies zien waar veel energie en dus energiekosten naartoe gaan, en zo starten met besparen. Het zelf kunnen bijhouden werkt bovendien motiverend. Zie het als een uitdaging om het bedrag steeds lager uit te laten komen!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen