Je sloten worden iedere dag intensief gebruikt en na verloop van tijd kan dit zorgen voor ongemak. Ervaar jij op dit moment een slotenprobleem en weet je niet wat er precies aan de hand is? In deze blog lichten we de meestvoorkomende problemen toe en hoe je ze kunt oplossen. 

De sleutel blijft steeds steken

Heb je veel moeite om je deur open te krijgen, omdat het slot niet goed wilt opendraaien? Grote kans dat je te maken hebt met een versleten cilinder. Door het intensieve gebruik door de jaren heen, kan de cilinder kapot gaan. Om zeker te weten dat de cilinder vervangen moet worden, kun je proberen om de deur aan beide kanten open te doen. Doet de deur het aan de binnenkant wel goed, maar blijft hij van buiten vast zitten? Dan heb je inderdaad te maken met een kapotte cilinder en zul je het slot moeten vervangen. 

De sleutel zit vast

Blijft jouw sleutel steken in het slot en krijg je deze er niet meer uit? Probeer dan vooral niet te hard te trekken aan je sleutel. Hij kan zo afbreken en dat betekent dat je nog grotere problemen hebt. 

Een sleutel die vastzit in het slot kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het slot slijten waardoor het mechanisme niet meer soepel werkt. Daarnaast kunnen de weersomstandigheden in Nederland ervoor zorgen dat het slot van binnen gaat roesten. Zo blijft bijvoorbeeld opspattende regen vastzitten in het slot waardoor roest ontstaat.

Een vastzittende sleutel kun je proberen los te krijgen door het slot te smeren met speciaal smeermiddel voor sloten. Probeer erna voorzichtig je sleutel uit het slot te halen. Blijft de sleutel dan nog steeds vastzitten? Dan is het tijd om een professionele slotenmaker in te schakelen om je van je slotenprobleem af te helpen. 

Sleutel afgebroken

Je haast je de deur uit, trekt de deur achter je dicht, draait hem op slot en pang de sleutel breekt doormidden. Daar sta je dan met twee losse stukken. Een in je hand en het andere stuk nog in de deur. Door ouderdom kunnen sleutels breken. Een gebroken sleutel kun je proberen zelf uit je slot te halen door met een tang het uitstekende stukje sleutel in het slot vast te pakken. Trek vervolgens voorzichtig met de tang je sleutel uit het slot. 

Steekt er geen stukje sleutel uit het slot? Dan kun je proberen om de twee losse stukken sleutel voorzichtig aan elkaar te lijmen. Hiervoor gebruik je secondelijm. Let wel heel goed op dat je niet het hele slot insmeert met secondelijm. Dat zou nog wel eens vervelende gevolgen kunnen hebben.

Lukt deze optie ook niet? Dan is het tijd om een slotenmaker in te schakelen. Deze heeft het juiste gereedschappen om op een veilige manier de sleutel uit het slot te halen. Mocht dit niet lukken dan zal het slot in zijn geheel vervangen moeten worden.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen